6 tipů jak začít krabičkovat
Kvalitní jídlo a pravidelná vyvážená strava je základem zdravého těla. Nejen ve světě fitness je jedním z nejzákladnějších klíčů k dosažení cíle. Mnohdy není prostor, čas ani chuť jít se někam zdravě najíst. Mnohdy ani nevíme, co v cizí kuchyni do jídla přidají, pokud si zároveň hlídáme denní energetický příjem, může nás to demotivovat, když jídlo nemáme pod kontrolou.
Skvělou volbou jsou proto doma připravované krabičky. Krabičkování vám navíc pomůže ušetřit čas i peníze.
Co krabičkování vůbec je? Jde o způsob výběru a přípravy jídel v předstihu s cílem ušetřit čas a kontrolovat porce či vyváženost jídel. Tento způsob přípravy jídel pomáhá mnoha lidem dosáhnout jejich cílů v oblasti zdraví a kondice. Koukněte na 6 tipů, které vám do začátku pomohou, a také na benefity, která krabičkování přinese.
- Krabičky jsou základ
- Plánujte si jídlo dopředu
- Začněte pozvolna
- Připravte si více porcí najednou
- Dbejte na složení a pestrost jídla
- Ukládejte si recepty a fotky
1. Krabičky jsou základ
Krabičky jsou gró, jsou základ, jsou všechno. Bez krabiček není krabičkování. Ale pozor! Není krabička jako krabička, je to trochu alchymie.
První, co budeme řešit, je velikost. Velká krabička je fajn, ale… Nemusí se vlézt všude, kam potřebujete, a navíc i porce jídla v ní vypadá menší. Prima je vybrat krabičky dělené, abyste až dojdete do práce, neměli z obědu mišmaš.
Druhou důležitou vlastností, kterou by krabička měla mít, je vodotěsnost. Ať už si zvolíte maso, zeleninu, či třeba kaši, je důležité, aby krabička nic nepropustila ven. Není to úplně příjemné, když vytáhnete z tašky celou upatlanou krabičku a spolu s ní i důležité doklady od oběda.
Velmi vám ušetří práci, jestliže se krabičky budou moct dát do mikrovlnky, kde si jídlo snadno ohřejete a poté také do myčky, aby vám odpadla starost misky denně umývat
2. Plánujte si jídlo dopředu
Mnoho pokusů o zdravější životní styl často končí na tom, že zrovna nemáme po ruce žádné zdravé jídlo, a tak sáhneme po prvním, co se namane. Buď zaženeme hlad a chuť třeba čokoládovou tyčinkou nebo skončíme s obědem na klíně v autě u fastfoodu.
Plán je proto velmi důležitý. Nikomu se zároveň nechce čekat denně v řadě v obchodě nebo popojíždět po prodejně a přemýšlet, co zdravého si zítra dá. Opakovaným návštěvám v obchodu a nekonečným popojížděním s vozíkem se vyhnete správným plánem. Jídlo promyslete na několik dnů dopředu. Ušetříte nejen peníze, ale i čas, který můžete věnovat právě do přípravy jídla, sportu nebo odpočinku s rodinou.
3. Začněte pozvolna
Nemusí z vás být hned profesionální kuchař, který má lednici naplněnou předpřipravenými krabičkami s několika chody. Pokud se s krabičkováním setkáváte poprvé, nenechte se odradit složitými recepty. Vytvořte si systém a pro začátek stačí třeba jen pár malých svačinek a postupně se dopracujte k větším a výživnějším jídlům.
Skvělými startovači mohou být: cereální kaše s ovocem a oříškovými krémy, domácí ochucené tvarohy, skvělou variantou může být zároveň proteinový koktejl, nebo tyčinky.
4. Připravte si více porcí najednou
Jestliže vás tlačí čas, řešením může být navařit si krabičky na více dní dopředu. Nestrávíte u sporáku tolik času a připravené krabičky jen vytáhnete z lednice. Dbejte však na to, abyste uchovávali potraviny, které mají trvanlivost. A přestože budete vařit jedno jídlo, krabičky rozhodně být nudné nemusí a vy si každý den můžete vychutnat něco trošku jiného.
Vyberte si přílohu, které uděláte větší množství, a potom za pomocí různých surovin vytvoříte úplně odlišná jídla. K rýži můžete jednou přidat maso, jindy třeba maso sojové nebo vejce. Stejně tak například u vařené čočky můžete obměnit vajíčko třeba za uzené tofu, to chutná taky skvěle.
5. Dbejte na složení a pestrost jídla
Nuda a stereotyp neprospívají ničemu, jídlu zejména. Zapomeňte proto na kuře s ryží od pondělí do pátku. Nikoho nebaví jíst dokola to samé. Jídlo je vášeň, musí bavit. A hlavně jedině pestrá strava vám zajistí všechny živiny, vitamíny a minerály. V každém jídle by měly být zastoupeny dle vaší potřeby bílkoviny, sacharidy i tuky. Nezapomeňme, že bílkoviny nejsou jenom maso, ale i vejce, tofu, Šmakoun, halloumi sýr nebo veganské náhražky masa. Střídejte pravidelně i přílohy. Nemusíte se spoléhat jen na rýži, brambory a těstoviny, ale můžete zařadit i luštěniny a obiloviny a vytvořit barevné výživné saláty.
Obsahem takto připravené krabičky nemusí být profesionálně nutričně vyvážené, ale snažte se o to, aby jídlo obsahovalo dostatek kvalitních bílkovin, komplexní sacharidy a také zdraví prospěšné tuky.
6. Ukládejte si recepty a fotky
Někdy je náročné pořád dokola něco vymýšlet. Po náročném dni v práci chybí inspirace, motivace, chuť přemýšlet nad něčím, co si připravit na příští den. Je fajn mít proto zásobu receptů, zejména těch, které se vám povedly.
Druhou možností je si obsah krabiček fotit a vždy jen projít fotky a inspirovat se pro další přípravu.