Ketodieta a Low Carb – podobné a přece jiné
Ketodieta a Low Carb jsou pojmy, které v posledních letech hýbou fitness a dietním světem. Mnoho lidí si Low Carb dietu hned spojí s nízkým obsahem sacharidů ve stravě a ketodietu pak ještě navíc se zvýšenou konzumací tuků. Obě diety nám mohou pomoci zatočit s nadbytečnými kily.
Která z nich se ale hodí právě pro vás? Jaký je mezi nimi rozdíl? Přestože se může na první pohled zdát, že jsou téměř totožné, mají rozdílná pravidla, která byste měli dodržovat pro efektivní výsledek. Pojďme se společně podívat na jednotlivé rozdíly.
Ketodieta
Na začátku si zopakujme, co je ketodieta. Pokud se chcete dozvědět podrobnější informace např. o jednotlivých fází apod., koukněte se na náš článek Jak ketodieta probíhá a proč má tři fáze?
Ketodieta vychází z toho, že naše strava bude obsahovat nízký podíl sacharidů (do 50 g denně), střední množství bílkovin a velké množství tuků. Na základě toho se naše tělo dostává do stavu ketózy, při níž se tvoří ketolátky. Ty vznikají štěpením vlastních tukových tkání a tělo je pak využívá jako záložní zdroj energie a nahrazují také sacharidy ze stravy.
Reálně se pak náš jídelníček může skládat ze 70 % tuků, 25 % bílkovin a 5 % sacharidů.
Low Carb
Low Carb dieta je o něco komplikovanější v tom, že oproti ketodietě neexistuje její přesná definice.
Jednotlivé popisy a definice se shodují na tom, že bychom měli mít vysoký příjem bílkovin (1,4 g / kg hmotnosti – 2,2 g / kg tělesné hmotnosti), příjem tuků by měl být střední a příjem sacharidů nižší než u všech různých západních diet, zároveň ale vyšší než u ketodiety (přibližně 50–150 g za den). Velkou roli v příjmu sacharidů hraje také tělesná váha člověka. Množství zkonzumovaných sacharidů je totiž velmi individuální. Pokud do svého jídelníčku zařadí žena, která váží 65 kg, 130 g sacharidů, tak se pak nemůžeme bavit o nízkosacharidovém stravování. Pokud stejné množství zařadí ale např. muž, který váží 110 kg, o nízkosacharidovou stravu se pak jednat bude.
Low Carb stravování by vám mělo pomoci zvládat hlad, udržovat nízkou hladinu inzulinu a zabránit sacharidům v přeměnu na tuky. Tím, že jste omezeni ve výběru jídel, dochází také ke kalorickému deficitu, proto díky Low Carb stravě můžete hubnout.
Ketodieta vs. Low Carb
Dalo by se říct, že ketodieta je striktnější a agresivnější verzí Low Carb stravy, protože vyžaduje přísnější rozdělení živin ve stravě. Tím, že se tělo dostává do ketózy, může ji každý přešlap, každá chyba ve stravě přerušit a vrátit nás na úplný začátek.
Low Carb je naopak flexibilnější vzhledem k vyššímu povolenému množství sacharidů. Pokud tedy máte rádi sacharidová jídla, mohlo by ro vás být toto stravování snazší. Mnoho lidí také začíná s Low Carb a časem přejde na ketodietu, nebo i naopak, pokud se nebojíte, pusťte se do ketodiety a časem vám přijde přirozené, že vaše strava nebude obsahovat velké množství sacharidů a budete moci dlouhodobě fungovat na Low Carb. Ketodieta je přeci jen dieta, která by se neměla držet v kuse příliš dlouho.
Často můžete narazit na otázku, zda je ketodieta či Low Carb strava vhodná, když sportujete. Pokud děláte intenzivní sport, vaše tělo používá jako zdroj energie zejména sacharidy, proto při ketodietě a LC stravě nedosáhnete vrcholných výkonů, ale určitě vás to nijak nebude omezovat. Zejména u ketodiety byste se pak neměli přepínat (zvlášť zpočátku), protože se nemusíte cítit příliš fyzicky dobře, případně se může dostavit ketochřipka, při níž nebudete mít nejmenší chuť podávat vrcholné výkony.
Benefity ketodiety a Low Carb
Ketodieta |
Low Carb |
Pomáhá zahnat pocit hladu. |
Pomáhá navodit kalorický deficit bez počítání kalorií. |
Eliminuje chuť na sladké. |
Pomáhá zlepšovat celkový zdravotní stav (cukrovka, vysoký krevní tlak apod.). |
Ketolátky chrání bílkoviny před jejich štěpením. |
Navozuje dlouhodobý pocit sytosti. |
Pomáhá udržovat čistou svalovou hmotu. |
Zabraňuje nechtěnému štěpení svalů. |
Má pozitivní vliv na neurologické poruchy. |
Je prospěšná při neurologických onemocněních. |
Pomáhá snižovat váhu. |
Pomáhá udržovat hladinu cholesterolu. |
Rizika ketodiety a Low Carb
Ketodieta |
Low Carb |
Tím, že neomezuje nasycené tuky, může docházet ke zvýšeným rizikům srdečních chorob (ohrožení jsou ale zejména lidé s nemocemi srdce a cév). |
Nepřesné vymezení denní dávky sacharidů může být matoucí a vést ke špatnému nastavení optimálního množství jednotlivých složek stravy. |
U lidí s cukrovkou 1. typu může docházet ke ketoacidóze. |
Při příjmu nižšího množství sacharidů (kolem 50 g za den) může docházet k podobným rizikům jako u ketodiety. |
Riziko nedostatku vlákniny, vitamínů a minerálů |
Riziko nedostatku vlákniny |
Méně energie, zhoršení nálady (zejména v prvních dnech) |
Riziko nadbytku bílkovin a tuků ve stravě |
Všeho s mírou
Ať už se rozhodnete pro ketodietu, nebo Low Carb stravování, držte se vždy toho, že každý způsob stravování či dieta by měly vést k postupnému zlepšení a dosažení vytouženého cíle (většinou zhubnutí či změně zdravotního stavu). Pokud se dlouhodobě necítíte dobře, zamyslete se nad tím, co může být ve vaší stravě špatně, zda jste neudělali příliš velký skok ve vašem jídelníčku apod. Případně se poraďte s odborníkem, který vám pomůže odhalit příčinu potíží.