Kokosový cukr- nektar z kokosových květů, který dobývá svět
Co to je kokosový cukr?
Kokosový cukr je nektar z kokosových květů, vysušený a rozemletý na prášek, který slouží jako náhrada démona každé diety, bílého cukru.
Je kokosový cukr lepší než nám známý řepný nebo třtinový cukr?
Kokosový cukr je na našem trhu novinkou, která si ale postupně upevňuje svoji pozici. Dle odborníků má kokosový cukr vyšší hladinu minerálů a dalších živin než výše zmíněné cukry, což v překladu znamená, že neobsahuje tzv. prázdné kalorie, kterými je bílý rafinovaný cukr přesycen. Za zmínku určitě stojí i inulín, což je nerozpustná vláknina, která je tzv. prebiotikem napomáhajícím k zdravému zažívacímu systému a preventivně tak chrání před vznikem rakoviny tlustého střeva. Tento cukr je jako jeden z mála doporučován i pro diabetiky. Má antivirové a antibakteriální účinky, posiluje imunitu a usnadňuje hubnutí.
Nižší glykemický index = zdravější varianta sladidla?
Český diabetolog doc. MUDr. Rudolf Chlup, CSc. popisuje GI neboli glykemický index jako číselný údaj, jímž se vyjadřuje účinek potraviny na zvýšení hladiny cukru v krvi a zároveň dodává, že pro každou potravinu se stanovuje zvlášť. Kokosový cukr má GI 35, proti tomu třeba řepný (stolní) cukr má GI až 60, což je na stobodové škále opravdu vysoké číslo.
Jak kokosový cukr použít?
Kokosový cukr lze použít jako běžné sladidlo na dochucení nápojů, cereálií nebo při pečení. Jedná se sice o dražší variantu, nicméně jeho kvalita je nesrovnatelné vyšší a oproti jiným oblíbeným sladidlům, jako je třeba agáve nebo stevie, je i levnější.