Kdo maže ten jede! Jak omega-3 kyseliny kouzlí s lidským zdravím
Omega-3 mastné kyseliny jsou polynenasycené kyseliny, které si lidské tělo nedokáže samo vytvořit. Nalezneme je v membránách buněk, velmi bohaté jsou na omega mastné kyseliny buňky šedé kůry mozkové. Existují 3 typy kyselin, které člověk potřebuje pro správnou funkci svého těla – kyselina α-linolenová (ALA), kyselina eikosapentaenová (EPA) a kyselina docosahexaenová (DHA). .
ALA je nejčastěji rostlinného původu, můžete ji najít třeba v oříškách. Výborným zdrojem ALA jsou chia a lněná semínka. Naproti tomu EPA a DHA naleznete hlavně v rybím tuku. Za zmínku stojí, že dobrým zdrojem EPA a DHA je také chlorella, takže pokud nejste fanoušci masa a ryb a volíte veganskou nebo vegetariánskou stravu, doporučujeme právě tuto řasu.
V čem jsou vlastně omega-3 kyseliny tak prospěšné? Vypsali jsme vám několik vědecky podložených faktů, proč by každý jídelníček měl obsahovat omega-3 mastné kyseliny.
-
Chrání proti rakovině
Podle lékařské studie provedené v roce 2019 bylo prokázáno, že příjem omega-3 mastných kyselin má ochranný efekt proti rakovině prsu [1].
-
Chrání proti srdeční zástavě a snižují krevní tlak
Je prokázáno, že omega-3 mohou snižovat tlak [2] a riziko náhlé srdeční zástavy [3]. Navíc umí snížit množství triglyceridů v krvi [4].
-
Působí protizánětlivě
Omega-3 mastné kyseliny potlačují záněty v těle [5] [6], které jsou spojeny například s cukrovkou a infarktem.
-
Budete šťastnější
Existují důkazy o tom, že omega-3 mastné kyseliny mohou pomáhat při léčbě deprese a bipolární poruchy [7] a navíc si toho budete na stará kolena i více pamatovat [8].
Další z mnohých pozitivních vlastností omega-3 mastných kyselin je například léčba ADHD [9], úleva od symptomů revmatické artritidy [10] nebo jejich kladná role v léčbě ledvinných onemocnění [11].
Bohužel české stravování má velký nedostatek omega-3 mastných kyselin. Nemáme vlastní mořské ryby a potraviny jako chia semínka si k nám našly cestu teprve v nedávných letech. Proto nám nezbývá, než omega-3 doplňovat ve formě suplementů, jako jsou například tobolky s rybím tukem. U nás je najdete "ZDE"
Zdroje:
1.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30803190
2.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4054797/
3.https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1567568813700059?via%3Dihub
4.https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.3810/pgm.2014.11.2828
5.https://aocs.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1007/s11745-013-3774-6
6.https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.3810/pgm.2014.11.2828
7.https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1177/0884533611411306
8.https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S019745801100546X?via%3Dihub
9.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3625948/
11.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30803749