Co je to ketóza?
Ketóza je pro organismus přirozený fyziologický stav, kdy je tělu ve stravě dodáváno dostatečné množství proteinů a zároveň je snížen na minimum příjem sacharidů a tuků. Během ketózy vznikají tzv. “ketolátky”. Ty se tvoří štěpením vlastních tukových tkání a tělo je dokáže využívat jako zdroj energie a živit se svým vlastním uloženým tukem. Obvykle se udává, že sacharidy se snižují na hodnotu pod 50 g za den. Tuto hodnotu berte však pouze orientačně, protože každé tělo funguje trochu jinak.
Pozitivní účinky ketózy:
- Dochází k úbytku nejen podkožního, ale rovněž útrobního (viscerálního) tuku, který obklopuje důležité orgány.
- Zvyšuje se “dobrý” cholesterol (HDL) v krvi, který funguje jako prevence proti kardiovaskulárním onemocněním.
- Klesá produkce hormonu inzulínu, který vyvolává chuť na sladké. Snížená produkce inzulínu má také pozitivní vliv na prevenci a léčbu cukrovky.
- Nedochází k vyvolání pocitu hladu a není doprovázena špatnou náladou.
Jak poznáte, že u vás nastala ketóza?
Stav ketózy nastává zpravidla 2–4 dny po zahájení diety v okamžiku, kdy začne tělo využívat jako zdroj energie tuky místo sacharidů. Ketózu poznáte většinou tak, že začnete ubývat na váze, zároveň se ale cítíte dobře, plni energie a nemáte hlad.