Jak funguje ketodieta a pro koho je vhodná?
Ketodieta, často označovaná také jako „bílkovinová”, „ketonová” či “proteinová” dieta, se stává v posledních letech velkým hitem po celém světě. Neobjevila se tu ale jen tak náhodou, ve 20. letech minulého století s ní přišel doktor Russell Morse Wilder, který ji využíval během léčby epilepsie u dětí.
Přes všechny jeho úspěchy byla na řadu dalších let tato metoda zapomenuta, až se jí začal zabývat profesor George L. Blackburn. Ten zkoumal, jak lidský organismus spaluje uložené tuky, a je považován za otce moderní proteinové diety. Podařilo se mu zjistit, že při stavu zvaném „ketóza” dochází k redukci hmotnosti na úkor tukových zásob, ale svalová hmota zůstává zachována, čímž se také minimalizuje jo-jo efekt.
Hubnutí s ketodietou je tedy, při dodržení všech zásad, efektivní a bezpečné. Tím, že dodáváme tělu pravidelný přísun dostatečného množství bílkovin, chráníme své svaly před jejich úbytkem.
Ketodieta však není vhodná pro každého. Pokud trpíte některým z následujících onemocnění, měli byste konzultovat svůj stav s lékařem:
- mozková příhoda;
- onemocnění dnou;
- onemocnění žlučníku;
- Crohnova choroba;
- diabetes II. stupně (léčba léky);
- autoimunitní onemocnění štítné žlázy;
- onemocnění srdce;
- onkologická onemocnění v léčbě;
- onemocnění ledvin;
- veškerá onemocnění jater;
- diabetes I. stupně (aplikace inzulínu).
Není vhodná také pro lidi, kteří:
- trpí anorexií či bulimií;
- jsou vážně psychicky nemocní;
- jsou těhotní či kojí;
- mají alergii na mléko, sóju či vejce.
Co je potřeba dodržovat a čeho se vyvarovat?
Pokud jste se pro ketodietu rozhodli, měli byste vědět, že se musíte řídit určitými pravidly, stejně jako u jiných diet, aby vaše cesta za vytouženým cílem byla úspěšná.
Obloukem se vyhněte sladkostem a sladkým nápojům (včetně 100% džusů). Pozor si dejte i na ovoce, které je sice zdravé, obsahuje vitamíny a prospěšné látky, zároveň je ale plné sacharidů. Pro ketodietu je nebezpečný také alkohol, který obsahuje poměrně vysoké množství zbytkového cukru, což nesvědčí ani hubnutí, ani naší svalové hmotě, u níž dochází k degradaci. Při výběru koření se zaměřte na jejich složení, jelikož řada kořenících směsí obsahuje velké množství cukrů a nezdravé tuky. Pokud do svého jídelníčku zařadíte přiměřené množství soli (do 5 g denně), pepře a bylinek, nic tím nezkazíte. Velkou pozornost věnujte také výběru tuků, protože jejich příjem je pro tělo velmi důležitý. Obloukem se vyhněte zejména průmyslově vyráběným rostlinným olejům, majonézám a pomazánkám.
Co je opravdu důležité?
- Jíst pravidelně – rozestup mezi jednotlivými jídly by měl být přibližně 3–4 hodiny. První jídlo byste měli zařadit do 30 minut po probuzení a poslední jídlo pak konzumovat nejpozději 2 hodiny před spaním.
- Dodržovat pitný režim – minimálně 2–3 l tekutin denně, a to zejména neochucené vody, případně zeleného či černého čaje bez cukru. Nemusíte se vyhýbat ani kávě, která by měla být bez mléka a cukru, nenahrazujte jí však vodu, berte ji spíše jako doplněk.
- Konzumovat zeleninu – nejméně 300–500 g povolené zeleniny (ta se v každé fázi mění) denně, zároveň se ale řiďte pravidlem, že „všeho moc škodí” a nezařazujte více než 1 000 g zeleniny denně.
Nejčastější chyby
Pokud patříte mezi lidi, kteří si během dietního režimu řeknou, že malé hřešení v podobě kousku čokolády, nebo jednoho piva, nemůže ničemu uškodit, neplatí to u ketodiety, kdy takové zaváhání může během chvilky narušit ketózu.
Mezi nejčastější chyby patří:
- nepravidelnost v jídle;
- nedodržení plánu stravování, protože máte např. pocit, že 3 jídla denně vám stačí;
- nedodržování pitného režimu;
- nízká nebo žádná konzumace zeleniny;
- používání cukru ke slazení nebo užívání zbytečného množství umělých sladidel;
- zvýšená konzumace alkoholu, často v podobě piva;
- zavedení pečiva ve smyslu „jeden rohlík mi neuškodí”;
- vynechání důležitých živin (např. vitaminů, které získáváme ze stravy než začneme držet ketodietu);
- návrat k dřívejším stravovacím návykům ihned po skončení diety.